37 teatteriensi-iltaa vuoden 2023 keväällä, osa 1Lukuaika noin 6 minuuttia

37 teatteriensi-iltaa vuoden 2023 keväällä, osa 1 tammikuu. Nyt on varaa valita minne teatteriin suuntaa.

Mietitkö jo, millaisia teatteriesityksiä tulevana keväänä on luvassa? Vai oletko kenties hankkinut liput jo johonkin?

Keväällä ensi-iltoja nähdään runsaasti ja tässä blogitekstissä keskitynkin ainoastaan ammattiteattereihin. Ja silti niitä on 37 kappaletta! Tässä tekstissä käyn läpi tammikuun ensi-illat!

Osa 2 julkaistaan 26.12.2022 ja osa 3 2.1.2023

Tiedot ovat kerätty marraskuun 2022 lopulla https://www.tinfo.fi/fi/Ensi-iltoja teatterin tiedotuskeskuksen sivuilta.

Sinua voisi kiinnostaa myös: https://www.anttitaipale.fi/sina-harrastajateatterin-jasen-auta-minua-vastaamalla-kyselyyn/

37 teatteriensi-iltaa vuoden 2023 keväällä päivämääräjärjestyksessä

KATRINA

Kevään ensi-iltakorkin poksauttaa auki 11.1.2023 Tampereen Työväen Teatteri Katrina esityksellään. Kantaesitys on Sally Salmisen romaaniin pohjautuva rakkaustarina, jonka on dramatisoinut Seija Holma Juha Hurmeen käännöksestä ja jonka ohjaa Johanna Freundlich. Katarinana nähdään Jonna Järnefelt.

TAIKAHUILU

Oulun teatteri tuo näyttämölle ensi-iltaan Taikahuilu oopperan 13.1.2023.

Teatterin nettisivujen mukaan:

Taikahuilu nostaa näyttämölle klassikkoteoksen teatterisadun keinoin. Tarinan ikiaikaiset hahmot vaeltavat epätoivon syövereissä rakkautta haroen ja siihen kurkottaen. Sankareiden on tehtävä matka, jotta elämänvalo löytyy. Onneksi tätä matkaa ei tarvitse tehdä ilman peliin puuttuvia ja auttavia oppaita. Taikahuilu kuljettaa menneisyyden myyttiseen maailmaan ja sieltä tulevaisuuden utopiaan.

Nyt jos koskaan tarvitsemme tätä ihmisestä kumpuavaa iloa ja toivoa, johon koko Taikahuilu-ooppera kurottaa. Vakava ja kepeä vuorottelevat Mozartin sävellyksessä, joka kutsuu sekä viettelee kuulijaansa mukaan leikkiin, kuin elämä itse”

Esitys toteutetaan yhteistyössä Oulu Sinfonian, Oulun kamarikuoron, Cassiopeian, Oulun ammattikorkeakoulun ja Oulun oopperayhdistyksen kanssa.

LASSIEN KAKSOISELÄMÄ

Nukkekoti Sampo tuo näyttämölle työryhmän, joka koostuu ihmisistä ja koirista.

14.1.2023 ensi-iltansa saava esitys on ”tehty työryhmän koirajäsenten Kosmon, Otiksen, Susun ja Vilpun läsnäollessa ja ohjaamina, heidän katseensa alla. He ovat näyttäneet liikkeen, näyttäneet rytmin, katsoneet kohti, katsoneet pois, nuuhkineet, kiinnostuneet, vetäytyneet, hakeutuneet lähelle, kutsuneet leikkiin ja kieltäytyneet siitä, muuttuneet levottomaksi, nukahtaneet. He ovat kertoneet miten haluavat ihmisten käyttäytyvän, ja me olemme yrittäneet totella. He ovat kertoneet jotain siitä, millaista on olla koira, ja me olemme yrittäneet ymmärtää. Ja väistämättä myös väärinymmärtäneet.”

Esityksen ohjaa Maija Linturi.

MINÄ, TELLERVO

Lahden kaupunginteatterissa kantaesitetään 18.1. Minä, Tellervo, joka kuvaa Tellervo Koiviston elämää. Esityksen on käsikirjoittanut Anna Krogerus ja sen ohjaa Hilkka-Liisa Iivanainen.

Esitys on Lahden kaupunginteatterin ja Tampereen teatterin yhteistuotanto.

Minä, Tellervo kuvaa Tellervo Koiviston elämää poliittisena vaikuttajana, presidentti Mauno Koiviston puolisona ja yksityishenkilönä. Tellervon tie vie Punkalaitumen maaseudulta koko kansan tietoisuuteen, Presidentinlinnaan ja Katajanokan yksinäisiin iltoihin. Nuoresta ja herkästä Tellestä kasvaa tarkkanäköinen naisasianainen ja merkittävä julkisuudenhenkilö, Rouva Tellervo Koivisto.

RUISRÄIKKÄ

Kajaanin kaupunginteatterissa 21.1.2023 nähdään Markku Hernetkosken käsikirjoittama ja ohjaama teos, joka kertoo Eino Leinon kuulumisista tuonpuoleisesta. Merkillepantavaa on se, että Ruisräikkä on lajityypiltään aikuisten nukketeatteriesitys. Näyttämöllä nähdään Perttu Hallikainen ja Teija Töyry.

Eletään vuotta 2023. Eino Leino asustaa huoneessa, jota ikuisuudeksi kutsutaan. Runoilijan viitta on pantu komeroon. Päivät täyttyvät keksintöjen nikkaroinnista ja seurustelusta ystävien kanssa. Kerrankin on aikaa… Ikuisuuden huoneessa Einon seurana ovat lausuja Yrjö Jyrinkoski, näyttelijä Ella Eronen ja Oulujärven kalastaja Martti sekä taloudenhoitaja Marjatta. Eräänä aamuna tuonpuoleisen leppoisa rauha rikkoutuu, kun arvovaltaiselta taholta saapuu kirje, tilaus, jota ei voi ohittaa.”

LASINEN ELÄINTARHA

Varkauden Teatterissa 21.1.2023 nähdään Tennese Williamsin klassikkoteos Lasinen eläintarha. Esityksen ohjaa Tuomo Aitta.

”Nuoruutensa loistonpäivistä voimansa ammentava Amanda-äiti ei kuitenkaan saa kahta, omissa unelmissaan sitkeästi elävää aikuista lastaan, sitoutumaan arjen selviytymiskamppailuun. Ainoa pelastus yhä kestämättömämpään tilanteeseen on löytää lasieläinkokoelmaansa keskittyneelle, hieman liikuntarajoitteiselle Lauralle aviomies. Tällöin perhe vapautuisi taakastaan ja sekä äiti että kirjailijan urasta haaveileva Tom olisivat vapaat etsimään omilla tahoillaan onnea. Niinpä perhe suuntaa kaikki voimavaransa Tomin työkaverin, samalla varastolla työskentelevän Jimin vierailun onnistumiseen. Kun Laura elämänsä ensimmäistä kertaa tanssii maksamattoman sähkölaskun pimentämässä huoneessa yhdessä Jimin kanssa, tuntuvat kaikki elämän rajattomat mahdollisuudet ja ihmeet olevan läsnä.
Juuri tästä haaveiden ja todellisuuden ikuisesta ristiriidasta tämä aivan erityinen klassikkonäytelmä ammentaa ajattoman voimansa.”

PUNAINEN VIIVA

Turun Kaupunginteatteri tuo näyttämölle 26.1.2023 Punaisen viivan, jonka ohjaa Mikko Kouki. Ooppera on yhteistyöteos, jossa mukana ovat Turun Kaupunginteatteri, Saaristo-ooppera ja Turun filharmoninen orkesteri. Turussa nähdään mm. Johanna Rusanen ja Valtteri Torikka.

Punaisen viivan kuvaama maailma on karu ja luonnolla on suuri symbolinen merkitys. Yhteistyössä Turun Kaupunginteatterin, Saaristo-oopperan ja Turun filharmonisen orkesterin kanssa toteutuva esitys tehdään mahdollisimman ekologisesti ja pienellä materiaalihukalla. Visuaalisesta näyttävyydestä ei kuitenkaan tingitä ja 50-päinen kuoro ja orkesteri tuovat massaa kirkkaan ytimen ympärille.”

ASMODEUS JA 1313 SIELUA

Helsingin Kaupunginteatterin ensi-illassa 26.1.2023 nähdään Asmodeus ja 1313 sielua, jonka ohjaa Juha Hurme.

”Tarinassa demonien kuningas Asmodeus lyö vetoa Helvetin hovimarsalkan kanssa. Vedon voittaakseen Asmodeuksen pitää kolmessa päivässä saada kolmeltatoista ihmiseltä lupa myydä heidän sielunsa kuoleman jälkeiseen helvettiin.”

LYHYT EPISODI SIENISIVILISAATION UNIVERSAALISSA HISTORIASSA

Esityksen on käsikirjoittanut Mikhail Dunenkov ja sen ohjaa Essi Rossi.  Esitys on Espoon Kaupunginteatterin ja Klockriketeaternin yhteistuotanto ja kantaesitys on Revontulihallissa 31.1.2023.

”Esityksessä on yhdeksän tarinaa ihmislajin voitoista ja häviöistä, yksinäisen neuroverkon tarkkailemana, sienikielellä nauhoitettuna, ja huolellisesti rihmastokirjaston uumeniin tallennettuna. Mutta ei huolta, Fungi.net-käännöskone kääntää kaiken ihmiskielelle ymmärrettäväksi.

Riemastuttava ja voimakkaan visuaalinen esitys luo yllättäviä yhteyksiä olentojen, ilmiöiden ja tapahtumien välille. Esitys kutsuu yleisön kuvittelemaan, mitä kaikkea tulevaisuus voikaan olla. Se houkuttelee myös kysymään: mitä jos tulevaisuus onkin jo täällä?”

Miltä sun mielestä vaikuttaa tammikuun ensi-illat?

Ensi viikolla maanantaina klo 12:00 ilmestyy toinen osa tätä sarjaa ja kyseessä onkin helmikuun ensi-illat, pysy siis kuulolla!

Ja hei, kiitos, kun olet käynyt lukemassa postauksia, teitä on tänä syksynä tullut ihan valtava määrä ja uusia lukijoita tulee jatkuvasti blogiin. Olisi kiva kuulla, mikä tässä blogissa on kiinnostavinta?

About the author

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *