Helmikuun teatteriensi-illat 2023Lukuaika noin 10 minuuttia

Helmikuun teatteriensi-illat 2023, tässä tekstissä listaan sulle kätevästi yhteen paikkaan katsottavaksi tulevat esitykset!

Mietitkö jo, millaisia teatteriesityksiä tulevana keväänä on luvassa? Vai oletko kenties hankkinut liput jo johonkin?

Keväällä ensi-iltoja nähdään runsaasti ja tässä blogitekstissä keskitynkin ainoastaan ammattiteattereihin. Ja silti niitä on 37 kappaletta!

Tässä tekstissä käyn läpi helmikuun ensi-illat ja niitäkin on 20 kappaletta!

Osa 1 löydät tästä ja osa 3 julkaistaan 2.1.2023.

Tiedot ovat kerätty marras- ja joulukuussa 2022 teatterin tiedotuskeskuksen sivuilta.

Sinua voisi kiinnostaa myös: https://www.anttitaipale.fi/millainen-teatterisyksy-2022-olikaan-nain-jalkikateen-katsottuna/

Helmikuun teatteriensi-illat 2023, ole hyvä!

1.2.2023 Storm, Åbo Svenska Teater

https://www.abosvenskateater.fi/sv/repertoar/storm/

Näytelmäkirjailija Hanna Åkerfeltin luotsisuku on asunut Utön saarella siitä lähtien, kun saareen tuli pysyvää asutusta 1700-luvun puolivälissä. 

Åkerfelt pohtii mihin riskeihin olemme valmiita tai kykeneväisiä auttaaksemme toista ihmistä? Meitä edeltävien sukupolvien teot katastrofin hetkellä muotoilevat kuvaa itsestämme. Jäljelle jäävät kertomukset viitoittavat oman historiamme. Tiedostaaksemme keitä itse olemme, meidän tulee muistaa – sekä pelastamamme ihmiset että ne, joita emme pystyneet auttamaan.  

Neljä näyttelijää puhaltaa/puhaltavat henkiin kaksi haaksirikkoa: Draken (1929) sekä Park Victory (1947). Molemmat jättivät omalla tavallaan pysyvät jäljet Suomen merenkulun historiaan.

KÄSIKIRJOITUS Hanna Åkerfelt
OHJAUS Julian Garner

2.2.2023 35. toukokuuta, Unga Teatern

Teatteria, fyysistä komediaa ja sirkusta yhdistävä esitys, joka sopii sekä nuoremmalle että hieman varttuneemmallekin teatterin ystävälle. Saksalaiskirjailija ja teatterikriitikko Erich Kästner tunnetaan erityisesti mielikuvituksellisista ja humoristisista lastenkirjoistaan. 35. toukokuuta on Kästnerin moderni klassikko vuodelta 1931 ja Unga Teaternille sen on dramatisoinut Annina Enckell.

Käsikirjoitus
Erich Kästner

Ohjaus
Jenni Kallo
Mirja Jauhiainen, sirkusohjaus

2.2.2023, Raumzeit, Kolmas tila – Tredje rummet

http://kolmastila.net/produktio/raumzeit/

Kolmas Tila käsittelee uudessa näyttämöteoksessaan RAUMZEIT fysiikan ja tähtitieteen historiaa 1900-luvun alkuvuosikymmenillä. Dokumentaarisuutta ja fiktiota yhdistävä teos tutkii totalitarismin ja tieteellisen ajattelun suhteita, tieteen vapautta, ajan ongelmaa ja suomalaisen tähtitieteen historiaa. Kuinka miellämme olemassaoloa ja aikaa, kuinka niitä on fysiikassa tutkittu, mitä niistä on ajateltu ja mitä niistä tiedetään? Miten ideologinen ajattelu tunkeutui tieteeseen, millaisia muotoja oikeistoradikalismi sai akateemisessa maailmassa 1930-luvun aikana Euroopassa? Teos tarkastelee myös, mitä spekulatiivinen fiktio mahdollistaa totalitarismin ajassa.

Käsikirjoitus ja dramaturgia: Seppo Parkkinen / Ohjaus: Tuomas Rinta-Panttila

2.2.2023, Fineline, Circo – Uuden Sirkuksen keskus

Fineline kuvaa nimensä mukaisesti kaikkea sitä missä raja ja ero on hiuksen hieno.

Mikä on groteskin ja kauniin raja? Entä missä menee tasapainon ja epätasapainon raja? 

Teoksessa nähdään sirkustaiteilijat Hanna Moisala ja Anniina Peltovako, jotka tutkivat rajapintoja fyysisen liikkeen sekä visuaalisen ilmeen kautta ja haastavat tasapainoaan nuoralla tanssien. Pianisti Evalds Lazarevičsin elävä musiikki ja valosuunnittelija Mikki Kuntun valotaide ovat vuoropuhelussa sirkustaiteilijoiden liikekielen kanssa.

2.2.2023, Dreamteam, Hämeenlinnan teatteri

https://www.hmlteatteri.fi/ohjelmisto/node/dreamteam

Dreamteam on Minna Nurmelinin kirjoittama humoristinen nykynäytelmä neljästä konsultista, jotka firmaa perustaessaan joutuvat kohtaamaan omat ongelmansa ja kykynsä yllättävillä tavoilla. Aluksi on tietysti tärkeintä saavuttaa tiimin sisäinen luottamus.  

Dreamteam käsittelee ihmisen tarvetta tulla nähdyksi, kuulua yhteisöön ja saada pyyteetöntä rakkautta.

Teksti ja ohjaus Minna Nurmelin

4.2.2023, com-passion, Teatteri Jurkka

https://www.jurkka.fi/class/com-passion/

Aina Bergrothin uutuusnäytelmä com-passion sukeltaa tunteiden syviin vesiin mustan huumorin keinoin.

Episodinäytelmä koostuu kahdeksasta tarinasta, jotka ammentavat parisuhteesta ja työelämästä. Keskiössä ovat tunteet. Niiden vietäviksi asettuvat näyttelijät Pihla Viitala ja Juuso Timonen. Heidät nähdään useissa eri rooleissa, joissa intohimot ryöstäytyvät hallinnasta ja itsekontrolli pettää.

Kirjoittanut: Aina Bergroth
Ohjannut: Tuomas Parkkinen

4.2.2023, Labyrintti, Lappeenrannan Kaupunginteatteri

https://www.lprteatteri.fi/fi/Ohjelmisto/Kevat-2023/Labyrintti

Ranskalaisen menestyskirjailijan Florian Zellerin uusi Labyrintti-näytelmä on psykologinen trilleri, jonka keskiössä on menestyvä kirurgi, René (Seppo Kaisanlahti). Jokin vieras horjuttaa hänen elämäänsä. Onko syynä sattuma, ahneus vai sokea hullaantuminen?


René, hänen perheensä ja ystävänsä sotkeutuvat viettelysten, valheiden ja syyllisyyden värittämään painajaiseen. Ja kotiin tulvii jatkuvasti mystisiä kukkalähetyksiä.

Käsikirjoitus: Florian Zeller
Suomennos: Aino Piirola
Ohjaus: Helka-Maria Kinnunen

8.2.2023 Hylkäämisen päivät, Tampereen Teatteri

https://tampereenteatteri.fi/naytelma/hylkaamisen-paivat/

”Näytelmä on tulvillaan vauhtia, se on kuin toimintatrilleri”, kertoo ohjaaja Liisa Mustonen. ”Se on tiheä ja intensiivinen, se on hurja ja kauhea, mutta myös todella hauska ja tunnistettava.”

Hylkäämisen päivät on maailmankuulun menestyskirjailijan Elena Ferranten varhaistuotantoon kuuluva teos, joka nähdään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa näyttämöllä.

8.2.2023, War and Piss with the Loving Memory of Hans Rosling, Viirus

https://www.viirus.fi/sv/forestallningar/war-and-piss-with-the-loving-memory-of-hans-rosling

Welcome to Doomsday Club at theatre Viirus where the loving memory of Hans Rosling invites experts to interview and discuss the most pressing problems facing humanity today.

We try to sort out the happiness from the hyperbole, the possibilities from the pathological, the truth from the terrifying.

The event is free, but the bar is of course open! Should you need a glass or two to digest the topics discussed.

Helmikuun teatteriensi-illat 2023!

9.2.2023 Ei kertonut katuvansa, Helsingin Kaupunginteatteri

https://hkt.fi/esitykset/ei-kertonut-katuvansa/

Kun saksalaisjoukot vetäytyvät Pohjois-Norjasta ja palaavat kotimaahansa, suomalaisnaisten palveluksia ei enää kaivata. Vain joitain raskaana olevia otetaan mukaan, muut saavat palata kotiin, häpeän saattelemina. Työskentely arvostetulle asevelikansalle onkin muuttunut maanpetturuudeksi. Välttääkseen vankileirin joukko naisia lähtee raskaalle ja vaaralliselle matkalle, toisiaan auttaen, valintojaan miettien.

15.2.2023 Pudota, Suomen Kansallisteatteri

https://www.kansallisteatteri.fi/esitys/pudota

Pudota on dokumentaarinen esitys ei-toivotusta lapsettomuudesta. Se pohjautuu Kansallisteatterissa debytoivan Nelly Juulia Kärkkäisen omiin kokemuksiin lapsihaaveesta, lapsettomuushoidoista ja toivosta luopumisesta. Nellyn kanssa näyttämöllä on hänen äitinsä Gitta Oksanen. Pudota onkin tarina myös lapsenlapsettomuuden surusta, isoäidiksi tulemisen hiljaisesta haaveesta. 

Pudota on Heini Junkkaalan Kansallisteatterille kirjoittaman ja ohjaaman dokumentaarisen trilogian kolmas osa. Trilogian aikaisemmat osat olivat Axel ‒ soolo miesäänelle (2018) ja Homoäiti (2018). 

15.2.2023, Marsipaani, Pistaasi ja suuri rohkeususkallus, Rovaniemen Teatteri

https://rovaniementeatteri.fi/esitys/marsipaani-pistaasi-ja-suuri-rohkeususkallus/

Marsipaani, Pistaasi ja suuri rohkeususkallus on uusi kotimainen pienten lasten esitys, jossa käsitellään lempeän huumorin ja mielikuvituksen avulla jännittämistä, uskaltamista sekä erilaisuuden ymmärtämistä. Käsikirjoitus ja ohjaus on taiteellisen johtajan Miika Murasen käsialaa ja tämä on samalla hänen jäähyväistyönsä Rovaniemen Teatterissa.

15.2.2023, Näkymätön nainen, Musiikkiteatteri Kapsäkki

Kuka putoaa kärryiltä ja miksi? Ajankohtaisen musiikkinäytelmän nainen roikkuu yhteiskunnan ulkoreunalla viimeisillä voimillaan. Hän haluaa tietää, miksi hänestä tuli sivullinen, jälkeen jätetty, alle tallattu ja näkymätön. Miksi juuri minulle kävi näin? Löytyykö syyllinen peilistä, taustapeilistä vai silkasta sattumasta? Entä pelastus, voiko se löytyä jostain noista? Esitys tutkailee naisen urbaania syrjäytymistä musiikin ja raivoisan komedian keinoin. Näytelmä lauluineen on näyttelijä Satu Silvon 60-vuotisjuhlaesitys. Luottopakkeina ja säveltäjinä ovat muusikot Maija Ruuskanen ja Veera Railio. Näkymättömän naisen mittatilaustyönä voimakolmikolle ovat kirjoittaneet Reidar Palmgren ja Pasi Lampela, ja esityksen ohjaa Markus Järvenpää.

15.2.2023 Kerrosten välissä, Lahden kaupunginteatteri

https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/tuotannot/kerrosten-valissa/

Kerrosten välissä käsittelee vastuullisuuteen ja aikuisuuteen kasvamisen kriisejä kolmesta eri näkökulmasta. Teos leikittelee fantasian ja realismin rajamaastossa, ja se tarjoaa katsojilleen Musiikkiteatteri NYT -ryhmän omaleimaista musiikkia ja hersyvää tragikoomista huumoria.

[activecampaign]

16.2.2023, Bach -projekti, Glims & Gloms

https://glimsgloms.fi/esitys/bach-projekti/

Bach-projekti on saanut alkunsa Tuomo Railon videoiduista tanssi-improvisaatioista. Railo on yhdessä tanssijoiden kanssa purkanut ja uudelleen koonnut, hetkessä syntynyttä tanssia, jotta sattuman kaltainen, “tuorepuristettu tanssimehu, rasa” toistuisi ja monistuisi yhdeksälle tanssijalle suurella näyttämöllä. Teoksen tanssijat Jyrki Karttunen, Kasperi Kolehmainen, Taru Koski, Hanna Mönkäre, Alen Nsambu, Katri Soini, Mirva Vogt, Jussi Väänänen ja Tuomo Railo ovat syntyneet viidellä eri vuosikymmenellä. Tämä ei ole ollut koreografi Railon tietoinen ratkaisu, mutta kertoo osaltaan Railon taiteellisten tavoitteiden moniarvoisuudesta, kiinnostuksesta eri-ikäisten tanssijoiden liikeilmaisun ulottuvuuksiin.

18.2.2023, Toksinen kabaree, Kotkan kaupunginteatteri

https://www.kotkanteatteri.fi/ohjelmisto/toksinen-kabaree/

Kabaree-viihteestä ammentavassa esityksessä eletään kuvitellussa lähitulevaisuudessa, jossa elämä maapallolla on kenties muuttunut mahdottomaksi. Kosmisen ironian sävyttämässä näytelmässä ihmiskunnan viihteen valioyksilöt on lastattu alukseen ja toksisuuteen tukehtuva maapallo on jätetty taakse. Alus suuntaa kosmokseen tavoitteenaan löytää ihmiskunnalle uusi koti. Matkalla kohti uutta alkua aluksen keulabaarissa matkustajia viihdyttää kotimaisen viihteen kovin kärki. Kreisi ja vauhdikas matka on täynnä hulvattomia musiikkinumeroita, improteatteria, teatterin klassikoita ja tv-viihteestä tuttuja selviytymiskamppailuja. Löytääkö valiojoukkomme ratkaisun olemassaoloamme koskettaviin kysymyksiin vai onko sittenkin tärkeämpää viihdyttää toisiamme henkemme edestä?

22.2.2023, The Pimpsons, Q-teatteri

https://www.q-teatteri.fi/the-pimpsons/

The Pimpsons on räävitön pop-tragedia perheestä, jonka kaikki tuntevat nahoissaan. Se kertoo toksisesta nostalgiasta, itse itsellemme sepittämistä valheista ja vaateista, jotka ajan myötä muuttuvat todellisuudeksi.
Se on tosielämän sitcom ihmispoloista ilkikurisen elämän armoilla.

24.2.2023, Raymonda, Suomen Kansallisooppera ja -baletti

https://oopperabaletti.fi/ohjelmisto-ja-liput/raymonda/

Maailmankuulu tanssija, Englannin kansallisbaletin taiteellinen johtaja Tamara Rojo on toteuttanut klassikkobaletista Raymonda uuden tulkinnan, jossa tapahtumat on sijoitettu 1850-luvulle, Krimin sodan keskelle. Teokseen on haettu inspiraatiota maailman ensimmäisenä sairaanhoitajana pidetyn Florence Nightingalen ja muiden sota-ajan tukijoukoissa toimineiden naisten elämästä.

24.2.2023, Rikkaruoho, KOM-teatteri

http://kom-teatteri.fi/ohjelmisto/rikkaruoho/

Otto Gabrielssonin kirja Rikkaruoho: Viimeinen kirje isälle (S&S, 2020) kertoo katkeran totuuden lähisuhteesta, jota ei koskaan ollut. Vuonna 1981 Tukholmassa syntynyt Gabrielsson sai äitinsä sukunimen. Henkilötietoihin ei merkitty isästä mitään, sillä vastasyntyneen lapsen isä oli tahollaan naimisissa, äiti ei. Isän nimi oli Jörn Donner.

Rikkaruohon sovittaa ja ohjaa Laura Mattila (s. 1990), turkulaissyntyinen nuoren polven teatteriohjaaja. Näyttämöllä poissaolevien isien kanssa varjonyrkkeilee koko KOM-teatterin ensemble Vilma Melasniemi, Ella Mettänen, Juho Milonoff, Niko Saarela ja Miiko Toiviainen.

Miltäs helmikuun teatterensi-illat 2023 vaikuttavat sun mielestä? Aiotko mennä katsomaan jonkun näistä mainituista?

About the author

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *