Clarissa Jäärni Bernadette Bassingerina

Helsingin Kaupunginteatterissa nähdään monimuotoinen ja raikas syysohjelmistoLukuaika noin 6 minuuttia

Tiistaina 16.8. Helsingin Kaupunginteatterin avajaiskarnevaaleissa nähtiin makupaloja tulevan syyskauden ohjelmistosta. Tänä syksynä Helsingin Kaupunginteatterissa nähdään monimuotoinen ja raikas syysohjelmisto!

Avajaiskarnevaaleilla nähtiin kaksi mahtavaa kohtausta Priscilla, aavikon kuningatar -musikaalista. Kuva: Antti Taipale
Avajaiskarnevaaleilla nähtiin kaksi mahtavaa kohtausta Priscilla, aavikon kuningatar -musikaalista. Kuva: Antti Taipale

Teatteri tarjoilee kulttuurinnälkäisille ohjelmistoa vauvasta vaariin moninaisen kattauksen verran.

Tässä artikkelissa käyn läpi päivän kohokohtia ja kerron hieman, millaisia näytelmiä on luvassa. Lopussa listaan myös oman TOP3 -listan, josta löytyvät mun ehdottomat suosikit.

Tarkat ohjelmistotiedot löydät tästä.

Helsingin kaupunginteatterin avajaiskarnevaalit järjestettiin tiistaina 16.8. klo 12-14, jonka jälkeen oli vielä tunnin mediatilaisuus. Pienellä näyttämöllä pääsin seuraamaan Milja Sarkolan ohjaaman teoksen Minä valitsin sinut -näytelmän avoimia harjoituksia.

Pienen näyttämön intiimi tunnelma sai uudenlaiset kasvot, kun harjoitustilanne oli käynnissä. Oli hienoa nähdä, millainen lavastustekniikka ja minkä kokoinen sali tuo pieni näyttämö oikein on.

Suuren näyttämön lämpiössä nähtiin myös teosesittelyitä ja mieleenpainuvampana minulle jäi mieleen Kultalampi -näytelmän lyhyt kohtaus, jossa Heidi Herala ja Juhani Laitala antoivat makupalan tulevasta näytelmästä, joka nähdään Arena-näyttämöllä.

Lisäksi Lilla Teatternissa nähtävä Kris och katastrof i Mumindalen -näytelmän esittely sai hymyn huulille, kun Muumilaakson tarinoista tutut hahmot ilmestyivät nukkeina meidän ihmisten eteen ja pariin.

Muumilaakson hahmoja liikkui pitkin teatteria: Video: Antti Taipale

Teatterin aulassa nähtiin paljon sellaista, johon ei yleensä teatterikäynnillä välttämättä tule kiinnitettyä huomiota. Kampaaja valmisteli esityksien peruukkeja ja näyttämöhenkilökunta esitteli rekvisiittaa ja tarpeistoa.

Moninainen ohjelmisto ja casting

Helsingin Kaupunginteatterissa nähdään monimuotoinen ja raikas syysohjelmisto, jossa moninaisuus on läsnä useasta eri näkökulmasta tarkasteltuna.

Tällä kertaa keskityn sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen näkökulmaan, joka tänä vuonna on edustettuna selkeästi.

Laura Lehtolan ja Milja Sarkolan Minä valitsin sinut kertoo kahden nuoren naisen rakkaudesta 2000-luvun alun Helsingissä. Näytelmä pohjautuu Lehtolan samannimiseen romaaniin, joka on julkaistu vuonna 2020.

Minä valitsin sinut -näytelmän avoimet harjoitukset. Kuva: Antti Taipale
Minä valitsin sinut -näytelmän avoimet harjoitukset. Kuva: Antti Taipale

Esityksen avoimissa harjoituksissa nähtiin kohtaus, jossa toinen naisista soittaa äidillensä ja kertoo, että on rakastunut naiseen. Äidin reaktio toi mieleen myös jotain samankaltaisuutta omasta kaapista ulos tulosta.

On tärkeää, että vähemmistöjen tarinoita kerrotaan monimuotoisesti ja ilman stereotypioita. Helsingin Kaupunginteatteri tekee tärkeää työtä vähemmistöjen representaatioiden ja kuvaston aktiivisena muokkaajana.

Viime kaudella katsomoita täyttänyt Bolla kertoi taas toisenlaisen tarinan moninaisien, vähemmistöstä kumpuavien kokemusten pohjalta. Lue myös: https://www.anttitaipale.fi/bolla-vakeva-kuvaus-rakkaudesta/

Minä valitsin sinut saa ensi-iltansa Pienellä näyttämöllä 22.9.2022, klo 19.

Riitta Havukainen kertoo roolistaan Vaarallisia suhteita -näytelmässä. Video: Antti Taipale

Leea Klemolan ja Rosa-Maria Perän sovitus alkuperäisestä Vaarallisia suhteita -näytelmästä (Christopher Hampton) kääntää kaiken päälaelleen. Nyt tarinan keskiössä ovatkin naiset miesten sijasta. Naiset ovat juonittelijoita ja miehet joutuvat uhreiksi.

Vaarallisia suhteita käsittelee vallankäyttöä ja rakkaudella leikkimistä, jossa panoksena ovat särkyneet sydämet. Teatterinjohtaja Mertanen ja ohjaaja Raili Wahlman ovat pelissään armottomia ja julmia, mutta ”eivät mahda sille mitään”. Traagisuudesta huolimatta näytelmässä on paljon komediallisia piirteitä.”

Helsingin Kaupunginteatterin nettisivut.

Vaarallisia suhteita saa ensi-iltansa Studio Pasilassa 28.9.2022.

Helsingin Kaupunginteatteri tekee historiaa monimuotoisella roolituksella.

Priscilla, aavikon kuningatar -bilemusikaali on Helsingin Kaupunginteatterin suursatsaus, joka kyllä lunastaa odotukset. Kolme drag-artistia matkaa halki Australian ja tietysti matka on täynnä monenlaista yllätystä sekä tapahtumaa.

Musikaali on perinteinen jukeboxmusikaali, joka pitää sisällään tunnettuja kappaleita, kuten I will survive, It’s raining men ja useita Kylie Minoguen tunnetuksi tekemiä kappaleita.

Vaikka näyttämöllepano on räiskyvää ja mielikuvitusrikasta ja hyvin campia, tarinasta on löydettävissä hyvin ajankohtaisia ja tärkeitä teemoja: jokaisen olemassaolo on tärkeää ja uniikkia. Olisitpa mitä mieltä asioista hyvänsä, niin kuitenkin syvä ymmärrys toisia kohtaan on välttämättömyys.

Priscilla, aavikon kuningatar -musikaalin diivana Bernadette Bassingerina nähdään Clarissa Jäärni (joka on myös allekirjoittaneen pitkä aikainen rakas ystävä, toim.huom.). Hän kertoo Teatteria ja tohtoriopintoja -blogille tuntemuksia omasta debyyttiroolistaan.

”Tämä on erikoinen tilanne, kun lapsuuden pitkäaikainen haaveammatti yhtäkkiä toteutuu. Bernadetten rooli on näyttelijälle herkullinen. Vanhempi rouva, jolla on diivan elkeitä on rooli jossa on paljon tarttumapinta-alaa. Sitä on ollut kiva tehdä. Samalla tässä tuotannossa on myös sellainen yhteiskunnallinen taso, että nyt Suomessakin on esityksessä musikaali, jossa transtaustainen nainen näyttelee transtaustaista naista.”

Clarissa Jäärni

Jäärni kertoo myös, että on syvästi vaikuttunut koko luovan tiimin ammattitaidosta ja huolellisuudesta. ”Ohjaaja Samuel Harjanne sekä koreografi Gunilla Olsson-Karlsson ovat kummatkin paitsi ammattitaitoisia, niin myös lahjakkaita.”

-Minulla on hyvin etuoikeutettu olo, kun saan työskennellä heidän ohjauksessaan, Jäärni kiteyttää tunnelmiaan.

Priscilla, aavikon kuningatar saa ensi-iltansa Suurella näyttämöllä 25.8.2022.

Clarissa Jäärni ja Samuel Harjanne. Kuva: Antti Taipale
Clarissa Jäärni ja Samuel Harjanne. Kuva: Antti Taipale

Helsingin Kaupunginteatterissa nähdään monimuotoinen ja raikas syysohjelmisto

Seuraavaksi näet mun TOP3 näytelmät, joita odotan innolla.

Minä valitsin sinut

Vaarallisia suhteita

Fanny ja Alexander

Joku kysyy nyt, että missä on Priscilla, aavikon kuningatar? No tottakai odotan sitä yhtä paljon kuin muutkin. Tiedän kuitenkin sen, että musikaali on sellainen ilotulitus ja piristysruiske kaiken menneen epävarmuuden ja tulevan pimeän syksyn keskelle, että siitä ei voi muuta kuin nauttia!

Kiitos Helsingin Kaupunginteatterille mukavasta iltapäivästä avajaiskarnevaaleissa! Teatteria ja tohtoriopintoja -blogi kirjoittaa tunnelmia esitysten ensi-illoista syksyn aikana ja uusi blogiteksti ilmestyy sunnuntai-iltaisin tänne blogiin!

[activecampaign]

Olisi kiva kuulla sun kommentteja siitä, millaiset esitykset houkuttelevat sinua tänä vuonna.

Jos tykkäsit tästä tekstistä, niin laita jakoon sun somessa myös!

About the author

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *