Paula! -musikaali kantaesitetään tänä syksynä Rauman TeatterissaLukuaika noin 4 minuuttia

Paula! -musikaali kantaesitetään tänä syksynä Rauman Teatterissa. Teatteria ja tohtoriopintoja -blogi sai kunnian vierailla esityksen ensimmäisessä pääharjoituksessa kokemassa, miltä musikaali näyttää, kuulostaa ja ennen kaikkea tuntuu.

Tässä blogitekstissä en analysoi tai erittele esityksen rakenteita, koska kyseessä oli harjoitus eikä varsinainen esitys. Yleisön läsnäololla on tärkeä vaikutus koko esityksen harjoitusprosessiin ja usein vasta ensi-illassa teos on asettunut uomiinsa, jotka ovat löytyneet yhdessä yleisön ja työryhmän kanssa.

Paula! -musikaalin ovat käsikirjoittaneet Kaisa Kuikkaniemi, Esa Nieminen ja ohjaaja Otto Kanerva. He ovat haastatelleet pitkän liudan Paula Koivuniemen uralla ja henkilökohtaisessa elämässä vaikuttaneita ihmisiä, ja aineistosta on koostunut varsinainen elämänkertamusikaali.

Paula! -musikaali katsoo menneisyyteen

Paula Koivuniemi on ollut median otsikoissa läpi hänen elämänsä niin uran kuin yksityiselämän osalta. Jokainen suomalainen on varmasti muodostanut oman kuvan Paulasta julkisuuden perusteella. Paula! -musikaali tuo näyttämölle kuitenkin asioita, joita ei välttämättä julkisuudessa ole edes puhuttu.

Näyttämöllä nähdään kaksi Paulaa: Ninni Kekki ja Maarit Peltomaa. Peltomaan esittämä Paula elää esityksen aikaikkunassa nykyajassa ja valmistautuu Senaatintorilla olevaan isoon keikkaan, jossa hän esittää Apulannan Anna mulle piiskaa-kappaleen. Kekin esittämä Paula kulkee aina lapsuudesta saakka läpi 1980–1990 – luvun hittien siivittämänä kohti hetkeä, jolloin Paula Koivuniemen ura saa uuden käänteen (joka tosin tässä esityksessä rajautuu pois).

Esityksessä nähdään, kun Paula Koivuniemi tapaa Toivo Kärjen ja myöhemmin Esa Niemisen, jotka molemmat ovat olleet tärkeitä vaikuttajia Koivuniemen urallaan. Nieminen on toiminut esityksessä valmistavana kapellimestarina sekä sovittanut esityksessä kuultavat kappaleet. Esitys rajautuu hetkeen, jolloin Niemisen ja Koivuniemen yhteistyö päättyy ilmeisen kipeästi. Nieminen on ollut mukana käsikirjoitustiimissä ja hänen näkökulmansa läikkyy tekstissä.

Esitys tarjoilee Koivuniemen uran varrelta isoja hittejä, kuten esimerkiksi Hei Buonanotte, Aikuinen Nainen, Perhonen ja Sen Siksi Tein sekä myös harvemmin radiosoitossa kuultuja kappaleita.

Vaikka olin yksin katsomossa kokemassa musikaalin pääharjoitusta, niin esityksen loppupuolella teki mieli yhtyä lauluun mukaan – sen verran intensiivinen ja vauhdikas meno musikaalissa kaiken draaman jälkeen vapautuu.

Luulenpa, että ensi-illassa kuullaan ’bravo’ -huutoja useamman teatterikokijan suusta isojen aplodien lisäksi.

Paula! -musikaalissa nähdään yli 75 vaatekertaa, 50 peruukkia, valotilanteita reilut 220 ja Paula Koivuniemen eri lookkeja 23

Esityksen on puvustanut Elina Vättö. Maskeeraus, peruukit ja kampaukset ovat Tuula Kupiainen-Koiviston käsialaa. Esityksessä nähtävät Paulat kunnioittavat vuosikymmenten ilmeitä sekä alkuperäiseen artistiin liitettyjä muistoja. Välillä Ninni Kekin esittämä Paula on kuin oikea Paula Koivuniemi, ei ainoastaan taidokkaan visuaalisen ilmeen ansiosta, vaan myös ansiokkaan sisäisen näyttelijäntyön johdosta.

Teatteri on tiimipeliä.

Koreografina musikaalissa on Osku Heiskanen, valot on suunitellut Hannu Naamanka ja äänet Panu Raatikainen. Lavastuksen on suunnitellut Teemu Loikas. Esityksessä nähdään liveorkesteri, jota johtaa Perttu Suominen.

Naamankan luomat valotilanteet korostavat 80–90 – luvuille keskittyvissä kohtauksissa ajan tunnelmaa ja tv-esiintymisten visuaalista ilmettä. Heiskasen koreografiat Rauman teatterin intiimillä näyttämöllä olivat viekkaita ja antoivat tilaa esiintyjien omien hahmojen tulkintaan omalla tavallaan.

Sinua voisi kiinnostaa myös: https://www.anttitaipale.fi/pieni-merenneito/

Paula! -musikaali kantaesitetään tänä syksynä Rauman Teatterissa

Teatterin nettisivujen mukaan lipunmyynti on käynyt vilkkaana, että kevään liput tulevat myyntiin 20.9. Syyskauden liput ovat jo 90 %:sti myytyjä, eli jos tunnet pienenkin poltteen, niin suosittelen menemään lippukaupoille pikaisesti.

Näyttämöllä nähdään aiemmin mainittujen lisäksi: Jani Koskinen, Juha Kulmala, Timo Julkunen, Maija Pihlajaoja, Elina Ruti, Raisa Sorri ja Antti Tuominen.

About the author

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *