Teatteriensi-iltoja enemmän kuin 37, nyt vuorossa maaliskuu 2023Lukuaika noin 8 minuuttia

Teatteriensi-iltoja enemmän kuin 37, nyt vuorossa maaliskuu 2023! Oon laskenut ensimmäisen postauksen aikana esitykset ihan väärin, pahoittelut siitä!

Nyt kuitenkin on vuorossa maaliskuun enskat eli ensi-illat!

Ja ainiin, ihanaa alkanutta vuotta 2023 <3 Teitkö lupauksia alkaneelle vuodelle?

Mä en luvannut mitään, mutta toivoin, että tästä blogista olisi mahdollisimman monelle iloa!

Mutta nyt lähdetään liikkeelle maaliskuun ensi-iltoihin: Teatteriensi-iltoja enemmän kuin 37, nyt vuorossa maaliskuu 2023

Tiedot ovat kerätty marras- ja joulukuussa 2022  https://www.tinfo.fi/fi/Ensi-iltoja teatterin tiedotuskeskuksen sivuilta.

Sinua voisi kiinnostaa myös: https://www.anttitaipale.fi/millainen-teatterisyksy-2022-olikaan-nain-jalkikateen-katsottuna/

Maaliskuun ensi-illat Suomen teattereissa päivämääräjärjestyksessä

2.3.2023 Lear, Suomen Kansallisteatteri

https://www.kansallisteatteri.fi/esitys/lear

Huipputekijöiden uusi ja erilainen Shakespeare-tulkinta ottaa lähtökohdakseen monia koskettavan näkökulman ‒ muistisairauden.

On koittanut erään aikakauden loppu: muistisairaan Learin (Katariina Kaitue) on aika astua syrjään ja luopua johtajuudestaan. Väistyvällä itsevaltiaalla on kolme jälkeläistä, joille hänen on määrä jakaa valtansa ja varallisuutensa. Yllättäen kaiken perivät he, jotka parhaiten osaavat mielistellä haurastuvaa äitiään ‒ ja ennakkosuosikki jää täysin osattomaksi. Ja kun vahinko on tapahtunut, ei tilannetta voi enää korjata. Learin kosketus todellisuuteen vääristyy, ja hän eksyy mielensä myrskyihin, seuranaan vain uskollinen kumppaninsa (Sari Puumalainen).

3.3.2023 Whizz, whirr, bang, clang! Viirus teatteri      

https://www.viirus.fi/forestallningar/whizz-whirr-bang-clang

Sylvia Plaths fyndiga och fantasifulla barnhistorier vaknar till liv i en egendomlig föreställning. Publiken är välkommen att delta och försjunka sig in i en värld där sängen blir en elefant och elvispen sköter stryktvätten.

Whizz, whirr, bang, clang! tar publiken med på en resa genom fantasi, sinnesupplevelser och gemenskap – en resa mellan verkligheter.

8.3.2023 Special Night, Helsingin Kaupunginteatteri          

https://hkt.fi/esitykset/special-night/

Maaliskuussa 2023 Helsinki Dance Company tarjoilee suurella näyttämöllä juhlavuoden kunniaksi huippukoreografin ja yhdentoista tanssijan voimin todellista tanssin juhlaa.
Juhlavuoden pääteoksen koreografiksi on kutsuttu eurooppalaisen nykytanssin kärkinimi Anton Lachký. Hänen intensiivisen energinen ja ainutlaatuinen koreografinen kädenjälkensä on palkittu useilla kansainvälisillä tunnustuksilla, ja hänen teoksensa kiertävät aktiivisesti ympäri maailmaa keskeisimmillä tanssinäyttämöillä. Tästä ainutlaatuisesta nykytanssin suurteoksesta on ainoastaan viisi esitystä!

8.3.2023 Nuoret idealistit, Suomen Kansallisteatteri

https://www.kansallisteatteri.fi/esitys/nuoret-idealistit

Michael Baranin Nuoret idealistit on tarina totuudesta ja sen suhteellisuudesta, rakkaudesta, vihasta ja niiden häilyvästä rajapinnasta sekä aatteista ja ihmisistä ajan virrassa. Inhimillinen ja viisas näytelmä lähestyy aihettaan monesta kulmasta, rakentaen tarinansa pala palalta. Ihminen on aikansa vanki ‒ ja suuret ideat johtavat usein suuriin katastrofeihin. Epätäydellistä maailmaa on muutettava, mutta fanaattinen idealismi ‒ minkävärisen lipun alla tahansa ‒ jättää jälkensä ihmisiin. Kuinka sokeita me olemme oman aikamme illuusioille ja tekojemme seurauksille?  

10.3.2023 Kuolema Venetsiassa, Oulun teateri            

https://teatteri.ouka.fi/naytelma/kuolema-venetsiassa/

Kuolema Venetsiassa on Thomas Mannin novelliin pohjautuva tanssiteatteriesitys. Esitys kertoo vahvan visuaalisuuden ja poeettisen liikkeen keinoin tarinan iäkkäästä kirjailijasta Gustav von Aschenbachista.

Tarinassa kirjailija yrittää viimeisen kerran löytää elämälleen ja kirjoittamiselleen uuden suunnan. Hermoloma Venetsiassa muuttuu Tadzio-nimisen nuorukaisen ansiosta tunteiden myrskyksi. Kirjailijan orastava rakkaus poikaan saa aikaan tukahdutettujen tunteiden ja kiellettyjen halujen vyöryn, joka on suistaa kirjailijan raiteiltaan ja kohti tuhoa.

Esitys kysyy, onko koskaan liian myöhäistä muuttaa elämäänsä. Voiko taiteilijan teokset olla rehellisiä, jos hänen elämänsä on falski?

10.3.2023 GUEST: Straight Acting, Viirus teatteri

https://www.viirus.fi/forestallningar/straight-acting

Straight Acting är skådespelaren Anssi Niemis fräcka soloföreställning om internaliserad homofobi och att uppfylla bilden av en övertygande manlig skådespelare. Om trovärdighet, spänningen mellan scen och sexualitet, och förhållandet mellan identitet och roll. 

11.3.2023 Pienen hauen pyydystys, Oulun teatteri

https://teatteri.ouka.fi/naytelma/pienen-hauen-pyydystys/

Pienen hauen pyydystys perustuu Juhani Karilan palkittuun menestysromaaniin. Se on villi ja vapaa sekoitus rakkausdraamaa, rehevää kansankomediaa ja myyttistä fantasiaa, missä kaikki on mahdollista! Janne Pellisen dramatisoinnissa Karilan romaanin mielikuvitus ja virtuoosimainen kieli pääsee täysiin oikeuksiinsa ja valtaa Oulun teatterin suuren näyttämön.

17.3.2023 KESYTÖN eli O:n markiisitar – Faster Pussycat! Kill! Kill!, Koko Teatteri

https://www.kokoteatteri.fi/ohjelmisto/kesyt%C3%B6n-eli-o%3An-markiisitar-%E2%80%93-faster-pussycat!-kill!-kill!-

KokoTeatterin kevään 2023 pääteos on saksalaisen Enis Macin käsikirjoittama KESYTÖN eli O:n markiisitar – Faster Pussycat! Kill! Kill! Näytelmän on suomentanut Ville Koskivaara ja lavalle teoksen ohjaa Anna Veijalainen. Esityksen seitsenhenkisessä esiintyjäkaartissa nähdään jo Norminäytelmästä tutut Petriikka Pohjanheimo, Cécile Orblin, Cristal Snow sekä Jani Toivola. Lisäksi lavalla nähdään upeat Wilma-Emilia Kuosa, Anu Palevaara sekä Sara Ritala.

18.3.2023 Patrik, Irene, och Pensionärsmakten, Wasa Teater,

https://www.wasateater.fi/feature/patrik-irene-och-pensionarsmakten/

Pjäsen, som dramatiserats av Hanna Åkerfelt, baserar sig på Malin Klingbenbergs och Joanna Vikström Eklövs populära bokserie om Patrik och Pensionärsmakten. Om sitt skrivande skriver Malin själv så här:

”För mig handlar skrivandet lika mycket om hantverket, som om berättelsen. Jag älskar att hitta på och att fantisera. Jag tycker dessutom om att finslipa, flytta om ord, skulptera, välja och välja bort, tills texten innehåller exakt det som behöver bli sagt, varken mer eller mindre. Ofta överraskas jag av det jag skriver. Skrivandet låser upp ett rum i min fantasi som jag inte kommer åt på något annat sätt, än genom att fatta pennan eller sätta mig vid ett tangentbord.”

19.3.2023 Diiva, Oulun teatteri

https://teatteri.ouka.fi/naytelma/diiva/

Suomen kansainvälisesti tunnetuimpiin kirjailijoihin kuuluvan Monika Fagerholmin romaani Diiva (1998) on erään elämännälkäisen tytön kehityskertomus kohti aikuisuutta. Se on paitsi tarina teini-iästä lähiössä, myös kuva kasvusta, kipeästä murroksesta ja muodonmuutoksesta, ensirakkaudesta ja suurista suruista. Kyllähän me kaikki sen muistamme. Ajan, jolloin jokainen päivä on pieni juhla ja pieni kuolema. Kuohumisen aikakauden.

23.3.2023 Ilman sinua, Turun Kaupunginteatteri        

https://tkteatteri.fi/ohjelmisto/esitykset/ilman-sinua/?post_type=serie&p=12216

Ilman sinua -draama pyörii perhe-elämän, pettämisen ja yhdessä jatkamisen edellytysten ympärillä ja liikkuu rakkauden ja seksin rajapinnoilla. Parisuhdedynamiikan kiemuroita avataan niin terapeutin vastaanotolla, kuin myös arkisemmissa kohtaamisissa.

24.3.2023 Siegfried, Suomen Kansallisooppera ja-baletti

https://oopperabaletti.fi/ohjelmisto-ja-liput/siegfried/

Saagan kolmas osa

Sisarusten välisestä rakkaudesta syntynyt Siegfried ei tunne pelkoa. Hän taistelee takaisin reininkullasta taotun sormuksen ja asettuu ylijumala Wotanin tielle.

Myyttinen Siegfried on kaikkivoipa: hän takoo voittamattoman miekan, tappaa lohikäärmeen, ymmärtää lintujen laulua ja herättää suudelmalla nukkuvan kaunottaren.

Siegfriedin sadunomainen tarina kulkee nykyajan levottomassa mielenmaisemassa, jossa steroideilla pumpatut lihakset ovat ihmisyyden mitta.

25.3.2023, Savonmuan piätön historia – revyy tahi ei?, Varkauden Teatteri

https://varkaudenteatteri.fi/ohjelmisto/savonmuan-piaton-historia-revyy/

Hyväntahtoisesta ja hyvää tekevästä naurusta saavat osakseen nykyajan kotkotukset, poliittinen päätöksenteko, hullu maailma – ja tietenkin me itse.

Tämän karnevalistisen ja musiikintäyteisen kokonaisuuden käsikirjoitus perustuu vanhoihin kansakoulun historian kirjoihin, Hikipediaan ja maailman ohuimpaan teokseen; Savolaiset suurhenkilöt.

Kaistapäisen savolaisen huumorin saloihin pakotettiin käsikirjoittaja-ohjaaja Honkosen lisäksi koko Varkauden Teatterin henkilökunta.
Hyvä tulj, vaekka vastuuta ee otetakkaan!

25.3.2023, Selli, Teatteri Jurkka

https://www.jurkka.fi/class/selli/

Pasi Lampelan uutuusnäytelmä Selli on tiivis ja intensiivinen psykologinen trilleri henkilökohtaisesta rohkeudesta, sananvapaudesta ja ystävyyden ja kollegiaalisuuden etiikasta öljyn, globalisaation ja kolonialismin hätkähdyttävissä maisemissa.

29.3.2023 Pikku naisia, Turun Kaupunginteatteri

https://tkteatteri.fi/ohjelmisto/esitykset/pikku-naisia/

Lukuisille kielille käännetty tyttökirjallisuuden klassikko Pikku naisia on ikään kuin Louisa May Alcottin autofiktiota suoraan 1800-luvulta, sillä Jon hahmo kuvaa kirjailijaa itseään. Satu Rasilan uusi sovitus katsoo rakastettua tarinaa tämän päivän linssien sävyttämänä, mutta antaa paljon tilaa myös alkuperäiselle. Sini Pesosen ohjauksen keskiössä on tiivis sisarparvi, jossa jokaisella on mahdollisuus kasvaa omaksi itsekseen.

31.3.2023 Noita, joka pelkäsi, Turun Kaupunginteatteri

https://tkteatteri.fi/ohjelmisto/esitykset/noita-joka-pelkasi/

Kertomus noidasta, jota kutsutaan pilkaten Nynnynenäksi, sillä hän pelkää lähes kaikkea, vaikka hänen itsensä pitäisi olla pelottava. Esitys käsittelee satumaisen linssin läpi lasten nykyisen kasvuympäristön haasteita, kuten sosiaalisen median luomia paineita.

Tässä nyt ne olivat: teatteriensi-iltoja enemmän kuin 37! Montakohan niitä olikaan yhteensä?

Löytyikö näistä maaliskuun ensi-illoista jokin sinua miellyttävä? Kerro kommenteissa!

About the author

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *