Teatteriesitykset, joita et voi ohittaa: 7+1 näytelmäideaa syksylle 2022Lukuaika noin 6 minuuttia

Teatteriesitykset, joita et voi ohittaa: 7+1 näytelmää syksylle!

Teatteria ja tohtoriopintoja -blogi on valinnut 7+1 esitystä pääkaupunkiseudun teattereista, jotka sun on nähtävä – hinnalla millä hyvänsä. Tässä tekstissä olen jättänyt kaikki musikaalit käsittelemättä, sillä tästä artikkelista olisi tullut vaan musikaalien esittelyä.

Loistavia musikaaleja pyörii ympäri Suomen tällä hetkellä melkeinpä jokaisessa teatterissa.

Tässä artikkelissa käyn läpi siis kuumimmat näytelmät, jotka pyörivät tänä syksynä 2022 pääkaupunkiseudun teattereissa.

Nämä teokset ovat valittu siitä näkökulmasta, jotka jollain tavalla rikkovat perinteistä teatterin kaanonia tai yhteiskunnallisia normeja. Monessa teoksessa käsitellään aiheita, jotka ovat monelle ihmiselle arkipäivää ja aivan totta. Nämä teokset pohjautuvat draamatekstiin ja ovat tietyllä tavalla teatterin ydintä. Seuraava listaus ei ole arvojärjestyksessä, vaan perinteisessä aakkosjärjestyksessä.

Eiköhän lähdetä liikkeelle?!

Teatteria ja tohtoriopintoja -blogi ja sitä paraikaa kirjoittava Antti, on nähnyt näistä neljä teosta.

Teatteriesitykset, joita et voi ohittaa: 7+1 näytelmää syksylle

Faust Kansallisteatterissa

Teatteriesitykset, joita et voi ohittaa: Faust Kansallisteatterissa

Faustin näytökset pyörivät Vallilan Kansallisteatterin näyttämöllä vielä marraskuun 24. päivään saakka. Lippuja näyttää vielä nyt (kun tekstiä on kirjoitettu) syyskuun loppupuolella vielä olevan jäljellä, mutta uskon, että kannattaa toimia silti nopeasti.

Faust hivelee katsojan aisteja monella eri tasolla. Visuaaliset ja auditiiviset herkut virittävät katsojaa Faustin mystiseen ja maagiseen tarinaan. Se kerrotaan tavalla, joka haastaa katsojan passiivista pimeässä katsomossa olemista mukavalla tavalla.

Teos ei ole kuitenkaan osallistava eikä katsojan tarvitse esiintyä tai osallistua näytelmään. Katsojakokemus on unohtumaton. Taiteellinen suunnittelutiimi on tehnyt hienoa työtään ja se välittyy moninaisesti katsojakokemukseen.

Lue lisää: https://www.anttitaipale.fi/kansallisteatterin-faust/

Jane! Jane! Jane! Teatteri Jurkassa

Teatteriesitykset, joita et voi ohittaa: 7+1 näytelmäideaa syksylle
Jane! Jane! Jane! Teatteri Jurkassa

Teatteri Jurkka jatkaa kahden taiteilijan esityksiä Jane! Jane! Jane! -teoksella, joka kertoo aerobic-kuningatar Jane Fondasta, joka saapuu näytelmän päähenkilön elämään. Teoksen on käsikirjoittanut Salla Viikka ja ohjannut Sini Pesonen, joka ohjasi mm. Kikka Fan Clubin Jurkkaan aiemmin.

Julisteen värimaailma, puvustus sekä tunnelma nostaa pintaan korkeat odotukset raikkaasta ja tuoreesta näytelmästä. Näyttämöllä nähdään Aija Pahkala ja Heli Hyttinen.

Tämä esitys vaikuttaa sellaiselta, jota ei voi ohittaa!

Lue lisää: https://www.jurkka.fi/class/jane-jane-jane/

Järjen hedelmät Q-teatterissa

Teatteriesitykset, joita et voi ohittaa: 7+1 näytelmäideaa syksylle
Järjen Hedelmät Q-teatterissa

Q-teatterin uutuusnäytelmä Järjen hedelmät on Saara Turusen teossarjan kolmas ja viimeinen osa, joka käsittelee rationaalisuuden ja ruumiillisuuden ristiriitaa. Näyttämöllä nähdään Pirkko Hämäläinen, Katja Küttner, Anssi Niemi, Ylermi Rajamaa ja Kreeta Salminen.

Turusen teoksissa on vahva kädenjälki, jossa keskeisenä elementtinä on sanojen vähyys, joka korostaa hetkiä ja kohtauksia ja antaa katsojalle mahdollisuuden muodostaa omia ajatuksia, tulkintoja ja näkökulmia.

PÄIVITYS: Teatteria ja tohtoriopintoja näki tämän teoksen ja on vaikuttunut! Vahvaa fyysistä tekemistä, kehollista näyttelijäntyötä, puhutteleva aihe – täysi kymppi!

Lue lisää: https://www.anttitaipale.fi/q-teatterin-jarjen-hedelmat/

Lue lisää: http://www.q-teatteri.fi/jarjen-hedelmat/

Minä valitsin sinut Helsingin Kaupunginteatterissa

Teatteriesitykset, joita et voi ohittaa: 7+1 näytelmäideaa syksylle
Helsingin Kaupunginteatteri – Minä valitsin sinut – Kuvassa Wenla Reimaluoto ja Misa Lommi – Kuva Ilkka Saastamoinen

Laura Lehtolan samannimiseen romaaniin perustuva teksti on dramatisoitu näytelmäversioksi. Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä nähdään Milja Sarkolan ohjaama ja yhdessä Lehtolan kanssa dramatisoitu teksti, joka käsittelee kahden naisen suhdetta. Näyttämöllä nähdään Wenla Reimaluoto, Misa Lommi, Vappu Nalbantoglu, Pyry Nikkilä, Unto Nuora, Hanna Raiskinmäki ja Kaisa Torkkel.

PÄIVITYS: Teatteria ja tohtoriopintoja näki tämän teoksen ensi-illassa! Esityksessä saa nauraa, mutta myös liikuttua. Teos on kuvaus kahden naisen parisuhteen arjesta ja esimerkiksi yhteiskunnan rajoituksista ja reunaehdoista.

Lue lisää: https://www.anttitaipale.fi/mina-valitsin-sinut/

Lue lisää: https://hkt.fi/esitykset/mina-valitsin-sinut/

Själarnas ö Svenska Teaternissa

Teatteriesitykset, joita et voi ohittaa: 7+1 näytelmäideaa syksylle
Själarnas ö Svenska Teaternissa

Svenska Teaternissa nähdään Johanna Holmströmin samannimiseen romaaniin perustuva draamanäytelmä, joka sijoittuu Turunmaan saaristoon, Seilin saaressa olevaan mielisairaalaan. 

Eri-ikäiset, eri taustoista tulevat ja erilaisia diagnooseja saaneet naiset kohtaavat mielisairaalassa ja vain harva heistä poistuu koskaan saarelta. Näyttämöllä nähdään Ylva Ekblad, Sonia Haga, Sophia Heikkilä, Minttu Mustakallio, Kira-Emmi Pohtokari, Saga Sarkola, Johanna af Schultén ja Mitja Siren.

Lue lisää: https://svenskateatern.fi/repertoar/sjalarnas-o/

Teatteriesitykset, joita et voi ohittaa: SuomiFilmin Salaiset Kansiot

SuomiFilmin Salaiset Kansiot ympäri Suomen nähtävissä

SuomiFilmin Salaiset Kansiot etsii kadonnutta naisroolia ympäri Suomen! Suomen Kansallisteatterin näytelmässä Pinja Hahtola ja Mari Lehtonen katselevat suomifilmin historiaa uusin silmin ja tarkastelee niissä olevia naisrooleja komedian keinoin. Näytelmä keskittää tarkastelutavan rakenteisiin, jotka edelleen estävät itsen ja toisen kohtaamisen. Teoksen on ohjannut Ria Kataja. Esitystä voi nähdä myös muissa teattereissa vierailemassa ympäri Suomen.

Lue lisää: https://www.kansallisteatteri.fi/esitys/suomifilmin-salaiset-kansiot

Vaarallisia suhteita Helsingin Kaupunginteatterissa on yksi näytelmä, jota et voi ohittaa

Vaarallisia suhteita Helsingin Kaupunginteatterissa, hyväksikäyttöä ja kirosanoja
Helsingin Kaupunginteatteri – Vaarallisia suhteita – Kuvassa Riitta Havukainen ja Antti Virmavirta – Kuva Harri Hinkka

Helsingin Kaupunginteatterissa nähdään Leea Klemolan ja Rosa-Maria Perän sovitus alkuperäisestä tunnetusta klassikosta. Näytelmässä nähdään HKT:n dreamteam eli Riitta Havukainen, Juha Jokela, Pertti Koivula, Merja Larivaara, Eija Vilpas, Sari Haapamäki, Antti Virmavirta sekä Mikko Virtanen. Teoksen ohjaa Anna-Elina Lyytikäinen.

PÄIVITYS: Teatteria ja tohtoriopintoja näki tämän teoksen ensi-illassa. Klemolan ja Perän teksti on hulvaton, rikkoo jotain olemassa olevia rakenteita ja kääntää asiat ylösalaisin.

Lue lisää: https://www.anttitaipale.fi/vaarallisia-suhteita-helsingin-kaupunginteatterissa/

Lue lisää: https://hkt.fi/vaarallisia-suhteita

Kirsikkana kakun päällä on Espoon Kaupunginteatterin monipuolinen ja raikas ohjelmisto kokonaisuudessaan

Teatteriesitykset, joita et voi ohittaa: 7+1 näytelmäideaa syksylle: Espoon Kaupunginteatterin ohjelmisto mielenkiintoinen, mutta esityspäiviä on harvakseltaan ja monen esityksen liput ovat myyty. Kannattaa silti tutustua ehdottomasti.

Lue lisää: https://espoonteatteri.fi/ohjelmisto/

Mikä sun suosikki on tämän syksyn teatteriohjelmistoista, jos musikaalit jätetään pois laskuista?

About the author

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *